Hogyan maradjunk nyugodtak válság idején…

Időnként a dolgok rosszul sülnek el.

Valaki megsérül, eltévedsz, vagy rájössz, hogy éppen most veszítettél el egy hatalmas összeget.

Természetes reakciód a pánik. Végül is miért ne lennél zavarban?

Mit fogsz tenni most, ha elvesztetted a pénzt?

Mi lesz a barátoddal vagy rokonoddal, aki éppen elájult, és most ott fekszik, és nagyon rosszul érzi magát?

Bár a pánik természetes, egyben teljesen haszontalan is. Ha pánikba esünk, valószínűleg rontja a helyzetünket, és több problémát okoz, mint amennyit megold. A legjobb válaszlépés, ha nyugodt maradsz. Hidegnek és érzelemmentesnek tűnhetsz, de ez a leghatékonyabb és leghasznosabb módja egy ilyen helyzetre való reagálásnak. Így segítesz majd mindenkinek a probléma kezelésében – később pánikba eshetsz, sírhat vagy gyászolhatsz.. A kérdés azonban az, hogy hogyan tudod legyőzni ezt a kezdeti érzelmi reakciót.

Hogyan tudod megőrizni a higgadtságodat, amikor minden felborul körülötted?

Lélegezz és lassíts!

Első lépésként hátra kell lépni, lélegezni, és felmérni a helyzetet. Ezt a kezdeti késztetést a rohanásra vagy a sírásra az adrenalin áradata okozza – a harc vagy menekülés hormonja.  Ez rendkívül hasznos lehet a reakciósebesség növelésére, az izomerő növelésére és még sok másra. Sajnos a prefrontális kéregben is elnyomja a tevékenységet – az agy azon részét, amelyet a jövőbeli tervezéshez és érveléshez használunk.

Tehát fontos, hogy meg tanulnod kontrollálni a légzését és megnyugtatni önmagadat. Így a paraszimpatikus idegrendszeren keresztül újra aktiválod a „pihenés és emésztés” állapotát. Most lélegezz be mélyen a orron keresztül a gyomorba, majd hagyd hogy megteljen a tüdő. Nincs nagy rohanás. Ha rohansz, rontasz a helyzeten. Még az időkritikus helyzetekben is emlékezz a mondásra:

Kevesebb sietség, több sebesség.

Keresd a választ!

Most keresd meg a legjobb megoldást a problémára. Próbáld meg érzelmileg kivonni magadat a helyzetből úgy, hogy kívülállóként tekints rá. Tekintsd ezt egy gyakorlatnak, és próbáld leszűkíteni a cselekvéseidet a leghasznosabb néhány lehetőségre.

Ebben a forgatókönyvben félhetsz cselekedni. Valószínűleg minden olyan intézkedést, amelyet fontolóra veszel negatív kimenetelű, és még ronthatja a helyzetet. Ám miután alaposan átgondoltad a lehetőségeket, és hatékonyan mérlegeltél, a legjobb cselekvési mód a következő lépés, egyszerűen a cselekvés. Még ha bizonytalan is vagy, tegyél pozitív és határozott lépéseket.

Ez azt jelenti, hogy elfogadod annak lehetőségét, hogy a dolgok rosszul sülhetnek el, és ez a te hibád lehet. Más szóval, ez azt jelenti, hogy hajlandó vagy vállalni ezt a felelősséget, ha szükséges. Igen,  képes vagy és hajlandó vagy cselekedni és szembenézni a viharral, amely jöhet…

Hasznosnak találtad írásunkat?

 Kérlek, oszd meg, add tovább, hogy mások is tudjanak róla! Köszönömjük!